De Marketeer in 2018: hoe implementeer ik wat ik leer?

Afgelopen week sprak ik op het Friends of Search congres in Amsterdam. Met dik 600 bezoekers het grootste search marketing congres in Nederland. Ik had de eer de dag af te sluiten met een presentatie die in het programmaboekje stond aangekondigd als “How to implement your learnings tomorrow”. Een presentatie die door een andere spreker werd benoemd als een ‘motivational get-shit-done presentation’.

Deze presentatie (waarvan je de slides onderaan dit artikel kan vinden) richtte zich op een van de grootste uitdagingen voor de moderne marketeer: hoe implementeer ik wat ik leer?

De search marketeer heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. In de begintijd van het search tijdperk konden de marketeers met relatief ‘simpele’ tactieken ervoor kon zorgen dat ze succes hadden. Veel van die tactieken konden niet altijd de goedkeuring van Google doorstaan, maar ze werkten wel. Een snelle weg naar succes.

Die tijd is voorbij. De moderne marketeer moet rekening houden met veel aspecten. Een veranderende zoekmachine, en een veranderende blik op de eindgebruiker om er maar een paar te noemen. Met deze veranderingen, veranderde ook de positie van de marketeer. Deze kreeg een steeds centraler rol.

Wat dan verbazing kan opwekken, is dat veel marketeers, ondanks die veranderende wereld, nog steeds op dezelfde manier te werk gaan. En dat terwijl de marketeer in 2018 juist van alle markten thuis moet zijn. De marketeer in 2018 moet alles weten en kunnen.

Maar kan dat wel?

De meeste organisaties hebben wel door dat verandering nodig is. Stilstand is achteruitgang. Daarom zoeken ze naarstig naar manieren om de medewerkers zo succesvol mogelijk te laten zijn. Dat leidt vaak in eerste instantie tot verbeteringen die je zou kunnen benoemen als een lege huls. Meer loon, of nog beter, een mooi nieuw kantoor met allerlei ontspannings- mogelijkheden. Dat maakt de marketeer uiteindelijk niet beter.

Een van de ‘perks’ voor de medewerker is vaak ook een goed opleidingsbudget. Er kan geld uitgegeven worden aan trainingen, boeken, online trainingen en congressen. Allemaal heel nuttig en (vooral) leuk voor een marketeer die terug zal komen van een congres of training vol enthousiasme.

En dat is wanneer de problemen beginnen.

Om succesvol te zijn, moet datgene wat de marketeer geleerd heeft op de opleiding of het congres, ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Dit blijkt vaak een probleem te zijn.

Het niet kunnen implementeren van nieuwe kennis heeft verschillende redenen.

Een van de belangrijkste redenen is hoe we als mensen omgaan met kennis. Van de informatie die we tot ons nemen, onthouden we maar een beperkt deel omdat we inactief zijn. Hoe actiever we met de informatie omgaan, hoe meer we onthouden. De meeste trainingen en congressen zijn voor de bezoekers relatief passief. We luisteren en maken soms een notitie. Het gevolg: we onthouden maar enkele, vaak op zichzelf staande, tactieken.

De kunst is om actiever aan de slag te gaan met de informatie die je op een congres of training te horen krijgt. Maar daarover straks meer. Eerst even terug naar waarom dat implementeren nou zo lastig is.

Andere aspecten die een rol spelen bij het vaak mislukken van het implementeren van nieuwe kennis is het management. Dat verwacht vaak teveel. Natuurlijk staan vaak ook de dagelijkse gang van zaken in de weg.

En het lastigste: de organisatie zelf. Je kunt als marketeer dolenthousiast terugkomen van een congres, je collega’s waren er misschien niet. En als die op basis van jouw ideeën moeten veranderen, dan kun je tegenwerking verwachten.

Dit frustreert. Het lukt veel marketeers niet om de kennis die ze tot zich krijgen ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Dat moet toch anders kunnen.

Hoe gaan we dit oplossen?

De oplossing zit hem vooral in een veranderende mindset. De marketeer, de manager en ook het bureau dat de organisatie op het gebied van kennis ondersteunt, moet continue bezig zijn met het connecten van de kennis met de dagelijkse gang van zaken. Ieder van deze groep heeft hierbij zijn of haar verantwoordelijkheden.

De organisatie

De organisatie moet een duidelijke lijn uitzetten en vooral heel helder zijn in hun doelen en wensen. Heldere communicatie over wat er verwacht wordt, is belangrijk. Hierin moet de organisatie (lees: manager) ook zelf het voortouw in nemen en de medewerkers er zoveel mogelijk in ondersteunen.

Het bureau

De bureaus, de agencies die diensten leveren aan de merken, hebben ook hun verantwoordelijkheden. Vaak komen ze bij een organisatie binnen omdat ze veel kennis hebben. Deze kennis willen ze graag direct toepassen. Die houding zal anders moeten worden. In plaats van het direct uitvoeren van de werkzaamheden, moeten ze veel meer op de trainersstoel gaan zitten. Leer de klant hoe ze het moeten doen.

De marketeer zelf

Tot slot de marketeer zelf. Die heeft veel mogelijkheden om kennis beter te implementeren. Dat begint opnieuw bij de mindset. Tijd vrijmaken om te leren is hier een belangrijk aspect in. Net als het kiezen van de juiste opleiding of congres.

Het is belangrijk vooraf te weten wat je gaat ‘halen’ op een congres of bij een training. Waarover wil wat je leren. Waar heb je behoefte aan? Stel je programma daarop af, niet op die paar leuke beroemde sprekers. Bereid je ook goed voor. Weet wat je wil vragen en maak dan ook notities in dezelfde trant. Wetend waar je informatie nodig hebt en daar aantekeningen bij maken.

Als je dan terug komt van het event of de training begint het echte werk. Maar voordat je gaat implementeren, moet je opnieuw voorbereiden. Dit voorbereiden zit hem in het delen van het geleerde met je collega’s. Zorg dat je de opgedane kennis zo snel mogelijk (en zo actief mogelijk) over gaat brengen op anderen in de organisatie. Deel het in een workshop of gebruik tools.

Vanuit deze informatie ga je vervolgens een “Post Training Action Plan” opstellen. In dit plan werk je uit wat, wanneer, hoe en met wie je de vernieuwde kennis gaat implementeren.

Tot slot

De marketeer in 2018 heeft te maken met veel verschillende elementen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar wel te doen. Door de juiste organisatie, maar vooral door de juiste instelling. En als het dan lukt… dan is het gevoel onbeschrijfelijk.

De slides van de presentatie (die in het Engels is gegeven) kun je hieronder vinden. Graag hoor ik ook jullie gedachten bij het onderwerp en de presentatie. Dat kan in de comments of via social media op Twitter of LinkedIn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.